TEKO – Tehokas konepaja

Ilmastonmuutoksen torjunta on yksi ihmiskunnan suurimmista haasteista seuraavien vuosikymmenten aikana. Eduskuntapuolueet ovat yhteistuumin vuoden 2019 alussa linjanneet merkittävästä ilmastotavoitteiden kiristämisestä ja hallitusohjelma noudattaa tätä linjausta. Resurssien tehokas hyödyntäminen ja energian säästäminen sekä energiatehokkuuden parantaminen ovat nopein ja kannattavin tapa vähentää kasvihuonekaasuja ja hillitä ilmastonmuutosta.

Teollisuus käyttää lähes puolet kaikesta Suomessa käytetystä energiasta. Teollisuuden tuotanto on kasvanut viime vuosina kuten myös sen energiankulutus. Energiaintensiivisillä toimialoilla, kuten metsäteollisuudessa on kiinnitetty jo pitkään huomiota tuotantoprosessien tehokkuuteen. Tilanne ei ole aivan yhtä valoisa perinteisellä koneenrakennuksen toimialalla. Satakunnassa ovat useat konepajat viivästyttäneet laitehankintoja ja näin jättäneet toteuttamatta energiatehokkuutta parantavia investointeja. Erityisesti hitsaavissa konepajoissa on nähtävissä potentiaalia parantaa tuotanto- ja energiatehokkuutta teknologiainvestointien avulla.

Tehokas konepaja -hankkeen tavoitteena on kehittää konepajojen energiatehokkaita ratkaisuja hyödyntäen uusia digitaalisia menetelmiä ja teknologioita. Pienillä ja keskisuurilla konepajoilla on selkeitä kilpailukyvyn parantamistarpeita liittyen energiankäytön optimointiin, tuotannon kustannustehokkuuden parantamiseen sekä investointien suhteuttamiseen yrityksen kokoon ja takaisinmaksuaikatavoitteisiin. Pysyäkseen mukana yhä vaativamman tuotannon ja digitaalisten ratkaisujen kehityspolulla pienten ja keskisuurien konepajojen tulee tuntea vähähiilisten tuotantomenetelmien hyödyntämiseen sekä uuden teknologian käyttöönottoon liittyviä kehittämismahdollisuuksia sekä osata investoida älykkäästi näiden tietojen valossa. Jotta pk-konepajoilla on valmius vastata tulevaisuuden hiilineutraaliustavoitteisiin ja niistä aiheutuviin ohjaustoimiin, kannattaa kaikki kehittämistoimet ja investoinnit tehdä vähähiilisten tuotantomenetelmien ohjaamana. Digitalisaation ja uusien teknologioiden mahdollistama teollisuuden vallankumous on jo meneillään ja satakuntalaisten konepajayritysten on tärkeä hypätä muutoksen mukaan, jotta ne ovat kilpailukykyisiä tulevaisuudessa.

Hankkeen päätuloksina saadaan konepajateollisuuden pk-yrityksille soveltuvia, demonstrointiin, pilotointiin ja teknologiaselvityksiin perustuvia konepajojen tuotantoautomaatioon liittyviä uusia ratkaisuja, joilla tuetaan konepajojen vähähiilisyysstrategioiden kehittämistä ja toteuttamista. Samalla syntyy malleja investointien toteuttamiseen sekä merkittävimpien kehittämiskohteiden tunnistamiseen ja menetelmien tuotannollistamiseen. Energiatehokkuutta parantavien toimenpiteiden kautta tavoitellaan konepajojen tuottavuuden kasvua sekä yleisen tehokkuuden nostoa. Hankkeen vähähiilisiä tuotantomenetelmiä kehittävät toimet kohdistetaan digitalisaation lisäämiseen konepajoissa erityisesti hyödyntämällä moderneja menetelmiä kuten automaatiota, 3D-konenäköä, robottihitsausta ja offlineohjelmointia. Yhtenä isona tavoitteena on juurruttaa kokeilukulttuuria pieniin ja keskisuuriin yrityksiin sekä löytää ratkaisuja, joilla pientenkin yritysten tuotantokustannukset saadaan pidettyä sellaisella tasolla, että toimintaa voidaan kehittää.

Tutkimuskeskus

RoboAI tutkimus- ja tuotekehityskeskus

Aikataulu

1.3.2020 – 30.6.2022

Hankkeen tila

Päättynyt

Rahoittaja

EAKR 2014-2020

Mirka Leino

Projektipäällikkö
+358 44 710 3182 mirka.leino@samk.fi
Vastuualueyksikkö
Teknologia
Toimintayksikkö
RoboAI
Toimipaikka
SAMK-kampus Pori

Susanna Jänismäki

Projektisihteeri
+358 44 710 3115 susanna.janismaki@samk.fi
Vastuualueyksikkö
Talous- ja hallintopalvelut
Toimintayksikkö
Hankepalvelut
Toimipaikka
SAMK-kampus Pori
Lähikuva sormipattereista.
RoboAI tutkimus- ja tuotekehityskeskus

Innovatiivisia tunnistus- ja erottelumenetelmiä metallien kiertotalouden tueksi

Akkumateriaalien ja teknologiametallien tutkimuksemme edistää arvokkaiden vihreän siirtymän raaka-aineiden kiertotaloutta Satakunnassa.
Akkumateriaalit ja teknologiametallit