Sulan metallin analysointimenetelmillä kansainväliseksi tiennäyttäjäksi (SUMEA)

Satakunnassa tuotetaan korkean teknologian metalleja, kuten kuparia, nikkeliä, kultaa ja hopeaa, ja jalostetaan metallituotteita ja kemikaaleja, kuten suprajohteita, kestomagneetteja ja akkukemikaaleja. Ne ovat keskeisiä rakennusmateriaaleja ja komponentteja yhteiskunnan sähköistymisen mahdollistamiseksi. Sähköistyvä yhteiskunta, uusiutuvan energian tuotanto ja varastointi sekä digitalisaatio lisäävät korkean teknologian metallien ja jatkojalostustuotteiden maailmanlaajuista kysyntää. Satakunnan akku- ja teknologiametalliklusterin systemaattinen kehittäminen tuo alueelle ja Suomeen satoja uusia työpaikkoja ja miljardien eurojen arvosta uutta vientiteollisuutta.

Korkealaatuisten teknologiametallien valmistamisessa tarvitaan hyvää prosessin hallintaa. Tämä edellyttää pitkää kokemusta sekä raaka-aineen tarkkaa tuntemista. Kierrätysraaka-aineen osuuden kasvattaminen tuo uusia haasteita prosessin ohjaukseen ja valvontaan. Kierrätysraaka-aine-erät ovat usein pieniä, niiden laatu vaihtelee suuresti ja joukossa on usein materiaaliteknisiä haasteita asettavia epäpuhtauksia.

RoboAI Greenin ja Harjavallan suurteollisuuspuiston ja Porin kupariteollisuuspuiston yritysten kanssa käydyissä keskusteluissa on havaittu tarve sulan metallin analysointiin spektroskopiaa hyödyntämällä. Epäpuhtaudet voidaan havaita metallisulasta jo syöttövaiheessa, ennen syötteen sekoittumista suuren määrään sulaa metallia. Kontrolloidummalla ohjauksella kierrätysraaka-aineen määrää voidaan kasvattaa nykyisestä ja samalla lopputuotteen laatu paranee. Tämä mahdollistaa hallitun kierrätysraaka-aineen määrän kasvattamisen. Menetelmä on sovellettavissa kaikkien sulien metallien analysoinnissa (esim. kupari, messinki, pronssi, nikkeli, rauta, alumiini, …).

Teknologiametallien kierrättäminen on tulevaisuudessa väistämätöntä. RoboAI Greenin tekemällä pioneerityöllä tähdätään siihen, että Satakunnan teollisuuspuistojen yritykset ovat kansallisia ja kansainvälisiä tiennäyttäjiä teknologiametallien kierrätyksessä.

Tutkimuskeskus

RoboAI tutkimus- ja tuotekehityskeskus

Aikataulu

1.1.2023 – 31.12.2024

Hankkeen tila

Käynnissä

Rahoittaja

EAKR 2021-2027 (40%)

Leena Nolvi

Projektipäällikkö
+358 44 710 3634 leena.nolvi@samk.fi
Vastuualueyksikkö
Teknologia
Toimintayksikkö
Teollinen ympäristö
Tiimi
Kone-tiimi
Toimipaikka
SAMK-kampus Pori

Pirjo Tuomi

Projektisihteeri
+358 44 710 3156 pirjo.tuomi@samk.fi
Vastuualueyksikkö
Talous- ja hallintopalvelut
Toimintayksikkö
Hankepalvelut
Toimipaikka
SAMK-kampus Pori
Lähikuva sormipattereista.
RoboAI tutkimus- ja tuotekehityskeskus

Innovatiivisia tunnistus- ja erottelumenetelmiä metallien kiertotalouden tueksi

Akkumateriaalien ja teknologiametallien tutkimuksemme edistää arvokkaiden vihreän siirtymän raaka-aineiden kiertotaloutta Satakunnassa.
Akkumateriaalit ja teknologiametallit