RoPoSa Robotisaatio Pohjois-Satakunnassa

Robottien määrä Suomessa ei ole kasvanut yhtä nopeasti kuin merkittävimmissä kilpailijamaissamme (IFR2019). Tämä on huolestuttava kehityssuunta erityisesti, kun tarkastellaan palkkakustannusten nousua suhteessa robottisovellusten halventumiseen. Suomalaiset yritykset ovat tähän mennessä panostaneet kohtalaisen hyvin pääomaa tuotannon laitteisiin, mutta laitteistojen tuottamaa lisäarvoa ei välttämättä ole pystytty todentamaan. Jatkuva kehittäminen on useimpien yritysten tavoitteena, mutta käytännön toimenpiteet jäävät usein kiireen jalkoihin niin nousu- kuin laskusuhdanteessa.

Pk-yritysten tuotannon tehokkuuden parantaminen törmää usein tiedon ja osaamisen puutteeseen. Robotiikka on kehittynyt huimasti viime vuosien aikana, erityisesti robottien helppokäyttöisyys on parantunut. Markkinoille on tullut muun muassa yhteistyörobotteja sekä eri sovelluksiin räätälöityjä robottiratkaisuja. Useasti yrityksissä jopa tunnistetaan robotisointitarve, mutta investoinnit jäävät toteutumatta, koska mielikuva robotiikasta perustuu viimevuosituhannen teknologiaan.

RoboAI:n asiantuntijoiden havainnot viittaavat siihen, että Pohjois-Satakuntalaiset yritykset hyödyntävät muuta aluetta vähemmän uuden teknologian tuomia mahdollisuuksia, niillä on selkeitä kilpailukyvyn parantamistarpeita liittyen tuotannon kustannustehokkuuden parantamiseen ja investointien suhteuttamiseen yrityksen kokoon ja takaisinmaksuaikatavoitteisiin.

Tämän hankkeen toimenpiteet kohdennetaan Pohjois-Satakunnan pk-yrityksiin. Hankkeessa tiedotetaan tehdyistä
investoinneista saaduista kokemuksista ja konkretisoidaan niiden kautta saavutettavia hyötyjän ja kehitetään pk-yritysten prosessien kehittämisosaamista ja toimintatapoja. Hankkeen tavoitteena on nopeuttaa pk-yritysten investointeja kokeilujen ja demonstraatioiden avulla syntyvien kokemusten kautta. Hankkeen aikana törmäytetään eri toimialojen yrityksiä sekä asiantuntija- ja palvelutarjoajia, jotta löydetään uusia liiketoiminta-avauksia.

Tutkimuskeskus

RoboAI tutkimus- ja tuotekehityskeskus

Aikataulu

1.1.2022 – 30.6.2024

Hankkeen tila

Päättynyt

Rahoittaja

Maaseuturahasto

Toni Seessalo

Projektipäällikkö
+358 44 710 3246 toni.seessalo@samk.fi
Vastuualueyksikkö
Teknologia
Toimintayksikkö
RoboAI
Toimipaikka
SAMK-kampus Pori

Ramona Barabás

Projektisihteeri
+358 44 710 3383 ramona.barabas@samk.fi
Vastuualueyksikkö
Talous- ja hallintopalvelut
Toimintayksikkö
Hankepalvelut
Toimipaikka
SAMK-kampus Pori
Lähikuva sormipattereista.
RoboAI tutkimus- ja tuotekehityskeskus

Innovatiivisia tunnistus- ja erottelumenetelmiä metallien kiertotalouden tueksi

Akkumateriaalien ja teknologiametallien tutkimuksemme edistää arvokkaiden vihreän siirtymän raaka-aineiden kiertotaloutta Satakunnassa.
Akkumateriaalit ja teknologiametallit