Rokokoo – Robotiikan koulutus kasvuyritysten ohjenuorana
Satakunnan älykkään erikoistumisen strategian kärkiteemoja ovat teollisuuden uudistuminen, automaatio ja robotiikka. Uudessa hallitusohjelmassa kannustetaan uusien teknologioiden käyttöönottoon ja uusien ideoiden sekä kokeilukulttuurin leivittämiseen. Koulutuksen näkökulmasta uusi hallitusohjelma korostaa jatkuvaa oppimista ja kannustaa korkeakouluja sen uudistamiseen.
15.5.2019 julkaistussa Satakunnan talous –katsauksessa todetaan, että automaatio- ja robotiikka-alojen liikevaihto on kasvanut huomattavan nopeasti (34,3%) ja samoin henkilöstömäärä kohonnut selvästi (6,7 %). Alueen yritys- ja liiketoiminnan kannalta keskeistä on pk-sektorin ja teollisuuden alihankintayritysten muutoskyky. Mikäli kasvun mahdollisuutta ei täysimääräisesti hyödynnetä, sen vaikutuksena osaavan työvoiman heikko saatavuus johtaa siihen, että alihankintaketjut laajenevat ulkomaille, eikä kotimaista työvoimaa saada käyttöön. Suotuisan kehityksen ylläpitämiseksi alueen teollisuuden on jatkossakin aktiivisesti kehitettävä tuottavuuttaan. Tässä alueen korkeakouluilla on merkittävä rooli osaamisen kehittämisen näkökulmasta.
Robotiikan koulutus kasvuyritysten ohjenuorana –hankkeessa keskitytään luomaan uutta osaamispääomaa ja levittämään sitä Satakuntaan, jotta alueen yritysten kilpailukyky kasvaa. Hankkeessa kehitetään valtakunnallisesti merkittävä ROS-robottiekosysteemiin keskittyvä täydennyskoulutuskokonaisuus, joka osaltaan mahdollistaa Satakunnan älykkään erikoistumisen robotiikassa. Koulutuskokonaisuus tuo merkittävän lisän alueen aikuiskoulutustarjontaan. Koulutuskokonaisuus antaa koulutettavalle osaamispohjan, jonka avulla voi kehittää ja tehostaa työnantajayrityksen toimintaa tai perustaa oman yrityksen. Koulutuskokonaisuus kehitetään korkeakoulujen ja yritysten yhteistyönä. Sisältöjen tueksi rakennetaan korkeakoulujen yhteinen, sähköinen koulutusalusta, jonka mahdollistaa ajasta ja paikasta riippumattoman opiskelun.
Erityisesti pienet ja keskisuuret yritykset tarvitsevat kustannustehokkaita, muuntuvia robotiikkaratkaisuja. Juuri tähän haasteeseen vastaa ROS (Robot Operating System). ROS on kehittämisalusta robotiikan ohjelmointiin, jolla pyritään tekemään robotiikan kehittämisestä helpompaa, nopeampaa ja yhteisöllisempää. Vuoteen 2024 mennessä kaupallisten ROS-sovellusten kasvun oletetaan olevan 55 prosenttia, samoin ROS-pohjaisten robottien valmistuksen odotetaan kohoavan 13,5 miljoonaan yksikköön ja ROS-alustan markkina-arvon nousevan 467 miljoonaan dollariin. Tämän hankkeen tarkoituksena on, että Satakuntalaiset yritykset paikallisten korkeakoulujen tukemana saavat osansa
tästä kasvusta. Kasvu mahdollistetaan lisäämällä yritysten ja niiden työntekijöiden tietoisuutta ja osaamista.