RoboFleet – Mobiilirobottien ja eksoskeletonien muodostamien parvien tehokas hyödyntäminen (kehittämishanke)
Työntekijöillä on merkittävä rooli teollisuudessa, erityisesti piensarjojen valmistus on usein käsityötä, joka vaatii erityisosaamista ja nopeaa sopeutumista työtehtävään. Satakunnassa valmistetaan useiden eri teollisuusalojen tarpeisiin esimerkiksi konepajatuotteita sekä komponentteja, joiden valmistuksen täysi automatisointi ei ole kannattavaa. Teollisuuden työntekijöiden altistuminen toistuville liikesarjoille ja raskaille taakoille lisää työntekijöiden fyysistä ja henkistä rasitusta. Teollisuuden lisäksi fyysisesti raskaita työvaiheita esiintyy päivittäin myös sosiaali- ja terveyspalveluissa, joissa myös usein työskennellään hankalissa asennoissa.
Mobiilirobotiikka tarjoaa mahdollisuuksia teollisuuden ja sotepalvelujen työtehtävien tehostamiseen avustamalla työntekijöitä sekä hoitamalla tarvittavaa logistiikkaa. Mobiilirobotit voivat hoitaa esimerkiksi tavaroiden kuljetuksia, vapauttaen henkilökuntaa tehtäviin, joissa tarvitaan asiantuntijaosaamista ja kykyä sosiaaliseen kanssakäymiseen. Pyörillä liikkuvien mobiilirobottien lisäksi markkinoille on tullut nelijalkaisia mobiilirobotteja, jotka voivat liikkua ketterästi haastavissa maastoissa kuten ulkotiloissa, portaikoissa ja kapeissa käytävissä. Hankkeessa tutkitaan mobiilirobottien hyödyntämistä työtehtävissä, joissa vaaditaan kykyä liikkua haastavissa maastoissa.
Työntekijöiden terveyden ylläpitäminen on keskeistä teollisuuden menestyksen ja sotepalveluiden toimivuuden kannalta. Työtehtävien keventäminen ja ergonomian kehittäminen lisäävät työssäjaksamista ja mahdollistavat osaltaan pidemmät työurat. Eksoskeletonit, eli ulkoiset tukirangat, voivat parantaa ergonomiaa ja keventää työtehtäviä, jotka sisältävät toistuvia liikkeitä ja raskaiden taakkojen käsittelyä. Eksoskeletonien avulla voidaan myös vähentää fyysisen ja henkisen kuormituksen riskejä sekä tukea työntekijän vartaloa.
Tässä hankkeessa pilotoidaan mobiilirobottien ja eksoskeletonien keskitettyä parviohjausta. Keskitetty, ennakoiva ja työtehtäviä tunnistava ohjaus yhdistää eri valmistajien laitteet yhdeksi toimivaksi kokonaisuudeksi, joka mahdollistaa työntekijän tehokkaan ja joustavan avustamisen. Työtehtävien tunnistaminen mahdollistaa ihmisen ja robotin välisen yhteistyön laajassa mittakaavassa; ihmiset ja robotit työskentelevät yhdessä parvena, jolla on yhteinen päämäärä.