Meriklusterin energiatehokkuus Satakunnassa: SataMari
Energiatehokkuus ja energiahallintamenetelmät ovat satakuntalaisen meriklusterin alalla kehityksen keskiössä, koska ilmastonmuutosta korostavan ympäristösääntelyn merkitys korostuu ja toisaalta energiantehokkuuden vaatimukset kasvavat niin maalla kuin merelle. Satakuntalaisessa meriteollisuudessa energiatehokkuus ei toistaiseksi ole ollut toiminnan keskiössä, vaikka se vaikuttaa keskeisesti alan kannattavuuteen, niin operatiivisessa kuin uusien tuotteiden ja palveluiden liiketoiminnassa.
SataMari vastaa meriklusterin käytännön kehittämistarpeisiin energiatehokkuudessa ja pyrkii luomaan uutta liiketoimintaa energiatehokkaissa ratkaisuissa niin tuote- kuin palvelukonsepteissa. Toiminta perustuu Living Lab toimintatapaan, jossa Raumalla sijaitsevat SeaSide Industry Park ja Rauman satama toimivat pilotointialustoina.
SataMarissa 1) selvitetään Satakunnan merisektorin nykytilanne energiatehokkuudessa ja valmistautumisessa tuleviin säädöksiin; 2) lisätään tietoisuutta ja kehittää koulutusta politiikoista ja strategioista, mutta ennen kaikkea löydetään käytännön toimia energiatehokkuuden saavuttamiksi meriklusterin alalla; 3) pilotoidaan energiatehokkaita ratkaisuja meriteollisuudessa lainsäädännön, teknisistä, ja taloudellisista näkökulmista; 4) kehitetään ohjeistus- ja päätöksentekotyökalu yrityksien energiatehokkaiden ratkaisujen kehittämisessä ja kaupallistamisessa; 5) lisätään alueen kilpailukykyä vastaamaan paremmin kiristyvään ympäristösäätelyyn niin maalla kuin merelle liittyen kasvihuonekaasujen päästöihin uusilla cleantech-ratkaisuilla ja digitalisaation avulla.
Hankkeen varsinainen kohderyhmä on meriklusterin yritykset Satakunnassa ja toimijaketjuun kuuluvissa tahoissa kuten alihankkijat myös maakunnan ulkopuolella. Välillisiä kohderyhmiä ovat liitot, yhdistykset, laitevalmistajat uusiutuvassa energiassa ja energiatehokkuudessa, viranomaiset, koulutusorganisaatiot ja vakuuttajat ja kansainväliset luokituslaitokset. SataMari yhdistää satakuntalaisen osaamisen yrityksissä ja Satakunnan ammattikorkeakoulussa energiatehokkuuden ja uusiutuvien energialähteiden ja meriklusterin alueella.
Visiona on, että Satakunta on Euroopan johtava alue meriteknologia-alan resurssitehokkuusosaamisessa Euroopassa vuoteen 2022 mennessä.