Kohti ennakoivaa mielenterveyden häiriöiden hoitoa tekoälyn keinoin
Hankkeen iso kuva on tarve hyödyntää tekoälyä ja datalähtöistä tutkimusta mielenterveyshäiriöiden riskitekijöiden tunnistamisessa. Tekoälyn mahdollisuudet ovat vasta ihan viime vuosina avautuneet, kun on otettu käyttöön uusia mallinnus- ja ennustusmenetelmiä. Tekoälyn avulla on löydettävissä tekijöitä, jotka ennustavat ihmisten mielenterveyden häiriöiden puhkeamista. Tavoitteena on luoda työkaluja ja lisätä tietoa mielenterveyshäiriöiden varhaiseen tunnistamiseen ja ennaltaehkäisyyn.
Osana laajempaa hanketta, on esiselvityksen tarkoituksena kartoittaa olemassa olevaa dataa ja selvittää minkälaista dataa hyödyntämällä ja analysoimalla voidaan löytää mielenterveydenhäiriöitä ennakoivia tekijöitä.
Hankkeen merkitystä ja tärkeyttä osoittavat seuraavat yhteiskunnalliset haasteet:
Mielenterveysperustein myönnettyjen työkyvyttömyyseläkkeiden jatkuva kasvu, erityisesti nuorten eläkkeiden lisääntyminen.
Työkyvyttömyyden todella kova hinta niin kansantalouden kuin yksilön näkökulmasta.
Työvoiman saatavuuteen liittyvät haasteet: työantajilla on tarve panostaa nykyisen työvoiman optimaaliseen hyödyntämiseen. Tämä tarkoittaa ennen kaikkea työkyvyn ylläpitoa.
Mielenterveyden häiriöille on luonteenomaista, että ne kehittyvät pitkän ajan kuluessa. Tällä hetkellä sairauden alkua on vaikea ennustaa. Tämä esiselvitys vastaa osaltaan tähän tarpeeseen selvittämällä mm. mitä datalähteitä on hyödynnettävissä, mitä tietoturvakysymyksiä datan saamiseen, käsittelyyn ja tallentamiseen liittyy sekä miten dataa pitää esikäsitellä, jotta se on parhaiten tekoälyn hyödynnettävissä.
Esiselvityksen pohjalta haetaan varsinaista laajempaa hanketta, jonka avulla hyödynnetään datalähtöistä tutkimusta mielenterveyshäiriöiden riskitekijöiden tunnistamisessa.