Kilpailuetua Satakunnan elintarviketeollisuuden ja ruokaketjun veden laadusta ja laadunhallinnasta
Vesi on yksi keskeisistä tekijöistä elintarviketeollisuudessa, joko raaka-aineena tai osana prosessia. Satakunnassa elintarviketeollisuudella on merkittävämpi rooli kuin muissa Suomen maakunnissa, sillä maakunnan alueella sijaitsee useita merkittäviä ja tuotannossaan vesi-intensiivisiä elintarvikkeiden jalostuslaitoksia. Elintarviketeollisuuden häiriötön vedensaanti on perusedellytys alueen elintarviketuotannon elinvoimaisuudelle ja niiden tarjoamien työpaikkojen olemassaololle.
Hankkeen tavoitteena on tuottaa Satakunnan elintarviketeollisuudelle työkaluja veden laadun ja määrän kokonaisvaltaiseen hallintaan. Hankkeessa selvitetään Satakunnan elintarviketeollisuuden ennustettavissa oleva vedenkäytön tarve, osoitetaan veteen liittyvät riskit, etsitään keinoja niihin varautumiseen sekä selvitetään vedenkäsittelyn ja käytön tehostamisen vaikutuksia tuotantokustannuksiin ja energiatehokkuuteen. Tunnistettuihin riskeihin tuotetaan keinoja niihin varautumiseen sekä tuotetaan osaamista ja tietoa vedenkäsittelyn ja vedenkäytön tehostamisen vaikutuksista tuotantokustannuksiin sekä laaditaan toimenpide-ehdotuksia. Samalla kehitetään toimintamalli elintarviketeollisuuden vesijärjestelmiin liittyvien riskitekijöiden hallitsemiseksi.
Selvitetään prosessien sisäisten vesikiertojen tehostamista Satakunnan elintarviketeollisuudessa ja mahdollisuuksia ottaa käyttöön tarkoitukseen kehitettyjä teknologioita. Myös lämpimän veden käyttöön kiinnitetään hankkeessa huomiota, koska se on keskeinen tekijä energiankulutuksessa ja lämpimän veden käytön tehostaminen lisää energiatehokkuutta ja alentaa kustannuksia.
Puhtaan veden käyttäminen tuotteissa ja niiden valmistuksessa on melko käyttämätön markkinointivaltti elintarviketeollisuudessa. Satakunnassa puhdasta vettä käytetään tuotteissa ja niiden valmistuksessa, ja hankkeessa kehitetään sen ottamista osaksi elintarviketeollisuuden markkinointia. Hankkeen seurauksena yritykset saavat materiaalia, jota voivat hyödyntää markkinoinnissaan. Sen lisäksi hanke itse synnyttää tietoa ja viestintää, jolla osoitetaan satakuntalaisen elintarviketuotannon erinomaisuus, missä hyvälaatuinen puhdas vesi on keskeinen tekijä.
Hankkeessa järjestetään workshop -tyyppisiä tilaisuuksia, joilla pyritään levittämään tietoa veden käytön paremmasta hallinnasta ja tehostamisesta Satakunnan yrityksissä. Hankkeen viestinnän olennaisena osana on viestiä ulospäin satakuntalaisen elintarviketuotannon erinomaisuus, jotka hyvälaatuinen vesi sen tuotantoon ja tuotteisiin tarjoaa.
Hankkeeseen osallistuu satakuntalaisia elintarviketeollisuuden yrityksiä, mikä lisää ja tehostaa Satakunnan toimijoiden sisäistä yhteistyötä ja edesauttaa mahdollisen ekosysteemin rakentamista. Elintarviketeollisuuden yrityksien veteen ja sen käyttöön liittyvien riskien hallinta paranee ja mahdollisiin veteen ja veden käyttöön liittyviin ongelmiinvarustaudutaan hankeen tuloksena paremmin. Samalla veden käyttö tehostuu ja uusia veden laadun ja määrän hallintaan liittyviä teknologioita otetaan käyttöön. Lisäksi kiertotaloutta ja energiatehokkuutta edistetään. Markkinointiin tuotetaan uutta näkökulmaa, missä otetaan käyttöön puhdas vesi ja sen merkitys tuotteisiin ja tuotantoon.
Käytännössä tuloksena on myös Satakunnan ja Suomen elintarvikehuollon huoltovarmuuden paraneminen.