Kiertotalous ja digitalisaatio satakuntalaisen elintarviketeollisuuden vahvuutena

Elintarviketeollisuuden tavoitteena on tuottaa ruokaa vastuullisesti ja kestävällä tavalla. Elintarviketeollisuus on laatinut tiekartan vähähiilisyyteen osana hallitusohjelman mukaista tavoitetta olla hiilineutraali Suomi vuoteen 2035 mennessä. Hankkeen tavoitteena on kehittää elintarviketeollisuuden vastuullisuutta sekä elintarvikeyritysten kasvavaa tarvetta vastata kaupan, kuluttajien ja viranomaisen asettamiin vaatimuksiin ympäristövaikutusten vähentämisessä, kiertotalouden edistämisessä sekä elintarviketurvallisuuden parantamisessa. Hankkeessa kehitetään elintarviketeollisuuden materiaalitehokkuutta ympäristövaikutusten pienentämiseksi ja kustannussäästöjen saavuttamiseksi. Hankkeen tavoitteena on myös lisätä yritysten tietoa ja avata silmiä digitalisaation ja robotiikan lisäämisen tuomista eduista yrityksen toiminnassa. Erityisesti maailmanpoliittinen tilanne on muuttunut ja oman suomalaisen elintarviketuotannon turvaaminen huoltovarmuuden kannalta ja kehittäminen on noussut vielä aikaisempaakin merkittävämpään asemaan. Kotimaisen ruuantuotannon haasteena on raaka-aineiden saatavuus ja kallistuva hinta johtuen esim. lannoitteiden ja energialähteiden saatavuudesta ja hinnannoususta. Tarvitaan monenlaisia toimenpiteitä, jotta muodostunut tilanne saadaan hallintaan ja kompensoitua.

Laatu- ja ympäristöjärjestelmien avulla yritys tunnistaa toimintansa vaikutukset elintarviketurvallisuuteen sekä ympäristöön ja voi paremmin vaikuttaa vaarojen vähentämiseen ja hallintaan. Hankkeessa kerätään tietoa elintarviketurvallisuus- ja ympäristöjärjestelmien vaatimuksista, päivitystarpeista ja kehitystyöstä. Hankkeessa toteutetaan erilaisia digitaalisia kokeiluja ja tuodaan niitä yritysten tietoon. Hankkeessa järjestetään elintarvikeyrityksille tilaisuuksia, joissa välitetään uusinta tietoa elintarviketurvallisuuteen, ympäristövaikutusten arviointiin ja vähentämiseen, kiertotalouteen, vähähiililisiin ratkaisuihin sekä digitalisaatioon liittyen.

Hankkeen tuloksena elintarvikeyritykset saavat uusinta tietoa elintarviketurvallisuudesta ja ympäristöasioiden vastuullisuudesta sekä robotiikan ja automaation kehityksestä. Näitä uusimpia tietoja he voivat hyödyntää oman yrityksen toiminnassa. Hankkeesta hyödynnettävän tiedon avulla satakuntalainen elintarviketeollisuus pystyy reagoimaan alalle kohdistuviin uusiin haasteisiin, odotuksiin ja vaatimuksiin. Satakuntalaisen elintarviketeollisuuden kilpailukyky paranee ja he verkottuvat sekä jakavat parhaita käytäntöjä toisten yritysten kanssa.

Tutkimuskeskus

Tutkimuskeskus WANDER

Aikataulu

1.1.2023 – 28.2.2026

Hankkeen tila

Käynnissä

Rahoittaja

EAKR 2021-2027 (40%)

Martti Latva

Projektipäällikkö
+358 44 710 3060 martti.latva@samk.fi
Vastuualueyksikkö
Teknologia
Toimintayksikkö
Tutkimuskeskus WANDER
Toimipaikka
SAMK-kampus Rauma (Merimäki)

Susanna Jänismäki

Projektisihteeri
+358 44 710 3115 susanna.janismaki@samk.fi
Vastuualueyksikkö
Talous- ja hallintopalvelut
Toimintayksikkö
Hankepalvelut
Toimipaikka
SAMK-kampus Pori
Nainen pipetoi laboratoriossa.
Tutkimuskeskus WANDER

Luotettava yhteistyökumppani jo lähes 20 vuoden ajan

Veteen, materiaaleihin ja sisäympäristön hygieniaan liittyvät tutkimus- ja tuotekehitystoimintamme palvelee alueellisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti.
Vesi, materiaalit ja sisäympäristön hygienia