Ikäteknologiaosaamista monialaisesti verkostoitumalla – IkäteknosNet
Väestön ikääntyminen aiheuttaa kasvavaa palveluiden kysyntää ja henkilöstöpulaa, mikä vaatii ikäteknologian tehokkaampaa hyödyntämistä. Erityisesti on tarpeen tukea ikääntyvien kotona asumista ja kotihoitoa teknologian avulla. Ikäteknologia tarkoittaa digitaalisia palveluja, laitteita, sovelluksia ja tietojärjestelmiä, jotka tukevat ikääntyneiden arkea ja ammattilaisten työhyvinvointia. Suuri haaste on sosiaali- ja terveysalan henkilöstön puutteellinen ikäteknologiaosaaminen ja koulutuksen pirstaleisuus, joka ei vastaa työelämän tarpeisiin.
IkäteknosNet-hankkeen päätavoitteena on luoda strateginen verkostoyhteistyömalli ikäteknologian jatkuvan oppimisen koulutustarjonnalle. Tämä malli vastaa dynaamisesti tulevaisuuden koulutustarpeisiin kansallisella tasolla. Verkostot tukevat koulutuksen kehittämistä ja siitä tiedottamista.
Hankkeessa toteutetaan nykytilan analyysi ikäteknologian jatkuvan oppimisen koulutustarjonnasta sekä ikäteknologiaosaamiseen ja koulutustarjontaan liittyvistä verkostoista. Tämän pohjalta kehitetään jatkuvan oppimisen koulutustarjonnan yhteistyötä sidosryhmien ja oppilaitosten kanssa työpajojen ja haastattelujen avulla. Tuloksena laaditaan verkostoyhteistyömalli, hyödyntäen näyttöön perustuvaa tietoa ja ennakointitietoa. Malli pilotoidaan ja arvioidaan, minkä jälkeen se viimeistellään ja dokumentoidaan laajaa käyttöä varten.
Hankkeen seurauksena syntyy kansallinen ikäteknologian jatkuvan oppimisen koulutustarjonnan verkostoyhteistyömalli, IkäteknosNet, joka mahdollistaa ajasta ja paikasta riippumattoman, työelämässä suoraan sovellettavan jatkuvan oppimisen. Tämä parantaa koulutuksen saatavuutta ja laatua sekä edistää kustannustehokkuutta ja tuottavuutta koulutusorganisaatioissa ja sosiaali- ja terveysalalla. Ammattilaisten ikäteknologiaosaaminen paranee. Ikääntyvät hyötyvät paremmista digitaalisista palveluista, mikä parantaa heidän elämänlaatuaan ja tukee kestävää kehitystä.