Gurmeeta – Satakunnan ruokamatkailun kehittämishanke
Gurmeeta – Satakunnan ruokamatkailun kehittämishanke on yhteistyöhanke, jonka päätavoitteena on nostaa ruokamatkailu Satakunnan maakunnan vetovoimatekijäksi. Hanke vahvistaa Satakunnan asemaa valtakunnallisena
ruokamatkailumaakuntana hyödyntäen maakunnan perinneruokakulttuuria sekä sen ruoan- ja elintarviketuotannon vahvuuksia. Tärkeä osa hanketta on edistää maakunnassa tuotettavan ruoan ja elintarvikkeiden sekä luonnontuotteiden kestävää hyödyntämistä keskeisenä osana ruokamatkailua.
Käytännössä Gurmeeta-hanke tiivistää ruokamatkailun verkostomaista yhteistyötä Satakunnassa sekä luo uusia ja vahvistaa olemassa olevia yhteistyön muotoja ruokamatkailun eri toimijoiden välillä. Samalla hanke liittää Satakunnan valtakunnalliseen ruokamatkailun kehittämistoimintaan. Hanke kokoaa maakunnan ruokamatkailukohteet yhteen ja tuo ne matkailijoille digitaalisesti löydettäviksi sekä houkuttelevammaksi valmiiden reittikokonaisuuksien avulla. Hanke edistää myös lähiraaka-aineiden käyttöä sekä tuo paikallisuuden ja ruokaperinteen matkailuyrittäjien palveluvalikoiman perustaksi sekä tuliaislahjavalikoimiin.
Hankkeen toiminta-alueena on Satakunnan maakunta ja kohderyhmänä maaseudulla sijaitsevat ruokamatkailuun kytkeytyvät mikro- ja pienet yritykset sekä muut matkailualan toimijat: yhteisöt, kehittäjät ja kunnat. Ruokamatkailupalvelun tarjoajia voivat olla muun muassa majoitus-, ravitsemis-, ohjelmapalvelu-, luonto-, hyvinvointi-, ruoka-, elintarvike- tai kulttuurialan toimijat. Hankkeen välillisinä kohderyhminä ovat maakunnan ruoan alkutuottajat ja jatkojalostajat sekä paikalliset asukkaat. Hanke on avoin kaikille Satakunnan maaseutualueella toimiville matkailutoimijoille ja sen tulokset ovat kaikille jaettavissa.