FEELIX: Tulevaisuuden työtaidot – Future work skills

FEELIX-hankkeen päätavoite on kansainvälisen ja kotimaisen yhteistyön kautta kehittää tulevaisuuden työtaitoihin keskittyvä vertaisryhmätoiminta täydentämään nuorten ja vastaavassa asemassa olevien siirtymävaiheiden palveluita. Kohderyhmänä on nuoret, joilla on eri syistä oppimisen vaikeuksia (esim. terveys- tai elämäntilanne tai kielitaidon puute) sekä ohjauksen ja koulutuksen asiantuntijat. Myös muut sanankaltaisessa tilanteessa olevat voivat osallistua. Feelix-vertaisryhmät pilotoidaan, arvioidaan, mallinnetaan ja laaditaan niille laadukkaat materiaalit. Lisäksi suunnitellaan lisäkoulutus tukemaan toiminnan jatkumista hankkeen jälkeen.

Nimi FEELIX tulee sanoista Future, Empowerment, Employment, Learning, Innovation and factor X. Riittävät voimavarat ovat pohja kaikessa oppimisessa, luovuutta tarvitaan. Muuttuja X kuvaa tarpeita, joita kohderyhmällä on, mutta joita emme vielä tiedä. Samoin se kuvaa hanketyön myötä yllättävinä nousevia onnistumisen tekijöitä. Nuoret ovat tuoneet esille, että sirpaleinen, virtualisoituva, muutosjoustavuutta edellyttävä työelämä haastaa. Samoin on tarve tutustua työn uusiin muotoihin, kuten alustatalouteen ja kevytyrittäjyyteen, jotta ne voisi kohdata turvallisesti. Voimaannuttava vertaisryhmä on hyvä alusta koulutuksessa aliedustettujen ryhmien osaamisen, yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon lisäämiselle.

Hankkeen keskeiset toimenpiteet:
1) Tehdään opintokäyntejä, joissa dokumentoidaan eurooppalaisten kumppaneiden parhaimmat käytännöt. Bencmarkingkohteet valitaan alun nuoriso- ja verkostohaastatteluiden perusteella. Tahot, joissa on asiasta osaamista ja jotka ovat ilmaisseet kiinnostuksena, löytyvät Belgiasta, Bulgariasta, Ruotsista, Italiasta ja Puolasta. Niissä on enemmän kokemusta esim. maahanmuuttajataustaisten kanssa työskentelystä.
2) Pilotoidaaan FEELIX-ryhmiä Valo-valmennusyhdistyksen kohteissa, pääasiassa Raumalla, Porissa ja Tampereella. Niissä tutustutaan tulevaisuuden työtaitoihin ja opiskellaan itselle sopivimpia. Samoin pilotointia tapahtuu niiden SAMKin opiskelijoiden parissa, joilla oppimisvaikeudet vaarantavat tutkinnon suorittamista. Laaditaan ryhmien materiaalit ja kerätään kokemukset.
3) Kootaan Tulevaisuuden työtaidot -verkosto ohjaus- ja koulutusalan asiantuntijoista.
Mukaan on jo sitoutunut kattava joukko. Verkostolaiset, kokemusasiantuntijat ja muut kiinnostuneet kutsutaan puolivuosittain Tulevaisuuden työtaidot -päiville, joilla parhaat Euroopasta löydetyt käytännöt (sosiaaliset innovaatiot) sekä Feelix-pilottien kokemukset leviävät. Asioita reflektoidaan omiin käytäntöihin sopiviksi. Joka kerran on esittelyssä myös yksi tulevaisuuden työtaito.

Hankkeen päätulos on Feelix-vertaisryhmätoiminnan malli, joka keskittyy tulevaisuuden työtaitoihin täydentämään nuorten ja vastaavassa asemassa olevien siirtymävaiheiden palveluita. Kaikki ryhmien ohjaukseen ja sisältöihin liittyvä aineisto löytyy hankkeessa perustettavalta www.feelix.fi -sivustolta.

Atiivinen tiedotus ja nettisivujen pysyvyys tuo pitkän aikavälin vaikutuksia. Lisäksi ohjaus- ja koulutusalan asiantuntijoille suunnitellaan hankkeen Feelix-lisäkoulutus. Nämä tukevat sitä, että nuorilla on jatkossakin mahdollisuus päästä Feelix-ryhmiin eri tahoilla. SAMKissa opiskelijat voivat jatkossa valita Feelix-ryhmätoiminnan ns. Hyvinvointitarjottimelta.

Tutkimuskeskus

Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskus

Aikataulu

1.4.2019 – 31.3.2023

Hankkeen tila

Päättynyt

Rahoittaja

ESR 2014-2020 (15 %)

Maarit Hallia

Projektipäällikkö
+358 44 710 3257 maarit.i.hallia@samk.fi
Vastuualueyksikkö
Hyvinvointi ja terveys
Toimintayksikkö
Ihmisen osallisuus ja toimintakyky
Toimipaikka
SAMK-kampus Pori

Anu-Susanna Koskela

Projektisihteeri
+358 44 710 3293 anu-susanna.koskela@samk.fi
Vastuualueyksikkö
Talous- ja hallintopalvelut
Toimintayksikkö
Hankepalvelut
Toimipaikka
SAMK-kampus Pori
Neljä henkilöä istumassa sohvaryhmän äärellä.
Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskus

Työikäisten hyvinvoinnin ja toimintakyvyn asialla

Ihmisen toimintakyvyn tutkimuksessa keskitymme työikäisten hyvinvoinnin ja toimintakyvyn parantamiseen.
Ihmisen toimintakyky