Elintarviketeollisuuden kiertotalouden kehittäminen Satakuntavetoisesti Itämeren alueella (Lump sum)

Satakunnassa elintarviketeollisuudella on hyvin merkittävä rooli ja kansallisesti satakuntalainen elintarviketuotanto
näkyy hyvin vahvana. Elintarviketeollisuudessa kehitetään ja tuodaan markkinoille koko ajan uusia tuotteita
vastaamaan kuluttajien tarpeisiin ja vaatimuksiin. Elintarviketeollisuuden tuotantoketjun uudistuminen kohti
resurssiviisaita prosesseja on välttämätön. Kiertotalouden kannalta elintarviketeollisuus on kokonaisuus, jota pitää
vahvistaa ja siihen kohdistuu paljon odotuksia. Sivuvirroista on mahdollista eristää monenlaisia komponentteja, joita
voisi käyttää esim. lääketeollisuuden raaka-aineina. Kuitenkin useimmat toteutukset tällä hetkellä suuntautuvat
bioenergian tuottamiseen, joka lienee helpoin tapa hyödyntää tuotannossa syntyviä sivuvirtoja. Yksi keskeinen tähän
johtava tekijä on määrä. Usein satakuntalaisen ja suomalaisen elintarviketuotannon kapasiteetit eivät välttämättä tuota riittävän isoja sivuvirtoja niihin perustuvan kannat-tavan liiketoiminnan synnyttämiseksi ja ylläpitämiseksi. Keskeistä olisi synnyttää yhteistyö Itämeren alueen valtioiden välille, jotta riittävät kapasiteetit saavutettaisiin. Itämeren alue on perusteltu toimintaympäristö, koska kuljetusmatkat sivuvirtojen kierrätettävälle ainekselle pysyvät kohtuullisina. Yleisemminkin yhteistyö Itämeren alueen toimijoiden kanssa on erinomainen mahdollisuus Satakunnan
elintarviketeollisuudelle ja sen monipuoliselle rakentamiselle.

Osaamisen sekä tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien vahvistamista varten haettavassa hankkeessa kootaan
Itämeren alueen konsortio, jonka kanssa valmistellaan ja haetaan rahoitusta Interreg Central Baltic -haussa liittyen bio- ja kiertotalouden kasvuun. Kumppanina Interreg Central Baltic -haussa tulee toimimaan Satafood Kehittämisyhdistys ry.

Haettava hanke (kv-lump sum) vahvistaa Satakunnan elintarviketuotannon ja kiertotalouden kansainvälisiä verkostoja ja vie ne osaksi kansainvälistä Itämeren alueen tutkimus- ja kehittämistoimintaa. Keskeisenä tavoitteena on luoda verkosto elintarviketeollisuuden kiertotalouden osaamisen vahvistamiseksi Itämeren alueen yhteistyössä. Verkostoa voidaan myöhemmin laajentaa Itämeren alueen ulkopuolelle ja se toimii pohjana monenlaiselle kehitystoiminnalle.

Elintarviketeollisuus on tärkeä osa biotaloutta, jonka kasvua pitää parantaa ja toisaalta kotimaisen oman
elintarviketuotannon olemassaolo ja hyvinvointi ovat äärimmäisen tärkeitä, ja tärkeys korostuu enemmän vielä aina
poikkeustilanteissa kuten esim. pandemia-aikana.

Tutkimuskeskus

Tutkimuskeskus WANDER

Aikataulu

1.6.2021 – 30.4.2022

Hankkeen tila

Päättynyt

Rahoittaja

EAKR Lump sum

Maija Hannukainen

Projektisihteeri
+358 44 710 3055 maija.hannukainen@samk.fi
Vastuualueyksikkö
Talous- ja hallintopalvelut
Toimintayksikkö
Hankepalvelut
Toimipaikka
SAMK-kampus Pori
Nainen pipetoi laboratoriossa.
Tutkimuskeskus WANDER

Luotettava yhteistyökumppani jo lähes 20 vuoden ajan

Veteen, materiaaleihin ja sisäympäristön hygieniaan liittyvät tutkimus- ja tuotekehitystoimintamme palvelee alueellisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti.
Vesi, materiaalit ja sisäympäristön hygienia