Cognitive Robotics Initiative for Industry 5.0 (SAMK)

Cognitive Robotics Initiative for Industry 5.0 tähtää kognitiivisen robotiikan integrointiin erityisesti valmistavan teollisuuden prosesseihin. Tavoitteena on kehittää saumatonta yhteistyötä ihmisten ja robottien välillä siten, että robotit ymmärtävät työtehtävien tavoitteet, mukautuvat muutoksiin ja työskentelevät joustavasti rinnakkain ihmisten kanssa. Hanke keskittyy kolmeen pääalueeseen: ihmisen ja robotin välisen vuorovaikutuksen parantamiseen, intuitiivisten ohjelmointimenetelmien kehittämiseen sekä taitojen siirtoon hyödyntämällä jäljittelyoppimista.

Hankkeen toimenpiteet käsittelevät robottien aisteja, menetelmiä ja testausta, käyttöliittymien suunnittelua, turvallisuutta sekä pilottiprojekteja, kuten älykäs hitsausrobotiikka, joustavat kokoonpanorobotit ja turvalliset robotiikkaympäristöt. Päätavoitteet liittyvät teollisuuden tuottavuuden lisäämiseen, työvoimapulan kompensoimiseen ja ympäristövaikutusten vähentämiseen.

Lisäksi hanke pyrkii edistämään kognitiivisten robotiikkatekniikoiden laajempaa omaksumista suomalaisessa teollisuudessa, mikä mahdollistaa kehittyneiden teknologioiden ja innovaatioiden nopeamman käyttöönoton. Hankkeella tavoitellaan positiivisia vaikutuksia tuotantotehokkuuteen, robotiikan turvallisuuteen ja energiatehokkuuteen.

Tutkimuskeskus

RoboAI tutkimus- ja tuotekehityskeskus

Aikataulu

1.1.2025 – 31.12.2027

Hankkeen tila

Käynnissä

Rahoittaja

EAKR 2021-2027 (40%)

Kari Marttila

Projektipäällikkö
+358 44 710 3263 kari.k.marttila@samk.fi
Vastuualueyksikkö
Teknologia
Toimintayksikkö
RoboAI Health
Toimipaikka
SAMK-kampus Pori

Pauliina Helin

Projektisihteeri
+358 44 710 3044 pauliina.helin@samk.fi
Vastuualueyksikkö
Talous- ja hallintopalvelut
Toimintayksikkö
Hankepalvelut
Toimipaikka
SAMK-kampus Pori
Lähikuva sormipattereista.
RoboAI tutkimus- ja tuotekehityskeskus

Innovatiivisia tunnistus- ja erottelumenetelmiä metallien kiertotalouden tueksi

Akkumateriaalien ja teknologiametallien tutkimuksemme edistää arvokkaiden vihreän siirtymän raaka-aineiden kiertotaloutta Satakunnassa.
Akkumateriaalit ja teknologiametallit