Autonoumous Underwater Vehicle
Usein todetaan, että avaruus on viimeinen kartoittamaton korpimaa. Todellisuudessa planeetaltamme löytyy edelleen laajoja tuntemattomia merialueita. 1980-luvulla suomalainen Rauma-Repola Oceanics toimitti teknisesti erittäin kehittyneitä Mir-sukellusveneitä Neuvostoliiton tiedeakatemialle merten salaisuuksien tutkimukseen. Kylmän sodan seurauksena Rauma-Repolan kiinnostava aluevaltaus ajautui vaikeuksiin ja yritys keskittyi muihin meriteknisiin tuotteisiin.
Rauma-Repolan ja muiden visionääristen yritysten myötä Satakunnasta on kehittynyt Suomen teollistunein maakunta. Meriteollisuuden myötävaikutuksesta Satakuntaan on syntynyt ja sen rinnalla kehittynyt automaatioon sekä robotiikkaan suuntautunut yritysten keskittymä. Satakunnan ammattikorkeakoulu tarjoaa yritysten tarpeisiin yhtä suomen laajinta robotiikan koulutuskokonaisuutta sekä tekee monipuolista robotiikan soveltavaa tutkimusta.
Robotit ovat tulleet osaksi ihmisten elämää ja käytämme robotteja lähes päivittäin jopa tietämättämme. Yhtenä Satakunnan ammattikorkeakoulun tutkimuksen painopistealueista on robotiikka. Näemme että yhdistämällä kaksi voimakasta länsirannikon korkeanteknologian alaa, robotiikka ja meritekniikka, voisimme luoda aivan uuden globaalin kasvualan Satakuntaan. Satakunnan ammattikorkeakoulussa toteutettiin syksyllä 2018 esiselvitys sukeltavien robottien mahdollisuuksista. Jatkona tälle tutkimukselle SAMK:in Robotiikka Akatemia hakee apurahaa sukeltavan robotin prototyypin valmistamiseen.