Tutkinto-opiskelijaksi hakeminen yhteishaussa
SAMKin tutkinto-ohjelmiin haetaan Opintopolussa
Huom! Kunkin tutkinto-ohjelman valintaperusteet löydät tutkinto-ohjelman kuvauksesta Opintopolussa.
Tutustu huolella hakemisen tärkeimpiin asioihin.
Voit hakea opiskelemaan Satakunnan ammattikorkeakouluun Opintopolussa, osoitteessa opintopolku.fi. Opintopolusta löydät tietoa kaikista Suomessa tarjolla olevista tutkinto-ohjelmista. Hakemuksen koulutukseen voit täyttää, kun hakuaika on käynnissä.
Voit tunnistautua Opintopolussa verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sähköisellä henkilökortilla. Jos olet tunnistautunut ennen kuin täytät hakemuksesi, voit myöhemmin muokata hakemustasi tai peruuttaa sen kirjautumalla Opintopolkuun uudelleen. Pääset tunnistautumaan Opintopolkuun, kun valitset Oma Opintopolku -kuvakkeen sivun yläreunasta.
Hakemuksen voit täyttää myös ilman tunnistautumista. Silloin pääset tarvittaessa muokkaamaan hakemustasi tai perumaan sen vahvistusviestistä, jonka saat sähköpostiisi, kun olet täyttänyt hakemuksen.
Satakunnan ammattikorkeakoulun suomenkielisiin koulutuksiin voit hakea yhteishaun aikana.
Valtaosaan koulutuksista voi hakea vain kevään yhteishaussa. Syksyn haussa koulutuksia on tarjolla vähemmän kuin kevään haussa.
Myös muut suomalaiset korkeakoulut ovat mukana yhteishaussa. Yhteishaun aikana voit täyttää Opintopolussa yhden hakulomakkeen korkeakouluopintoihin, jossa haet korkeintaan kuuteen eri koulutukseen.
Yhteishaussa sinun tulee asettaa koulutukset mieluisuusjärjestykseen hakulomakkeelle siten, että asetat ensimmäiseksi hakutoiveeksi sen koulutuksen, johon haluat eniten päästä. Hakutoiveiden mieluisuusjärjestyksestä ei saa lisäpisteitä. Mieluisuusjärjestys tarkoittaa, että jos tulet hyväksytyksi ensimmäisenä olevaan hakutoiveeseesi, peruuntuvat alemmat toiveesi automaattisesti etkä siis voi päästä niihin, vaikka pisteesi olisivat niihin riittäneetkin. Sen vuoksi hakutoivejärjestystä kannatta harkita tarkoin ja laittaa ensimmäiseksi kaikista mieluisin vaihtoehto.
Voit muuttaa hakutoivejärjestystä hakuajan päättymiseen saakka.
Sinulle voidaan tarjota korkeakoulujen toisessa yhteishaussa vain yhtä opiskelupaikkaa koulutuksesta, jonka olet priorisoinut hakulomakkeella korkeimmalle ja johon valintamenestyksesi riittää.
Satakunnan ammattikorkeakoululla on oma erillishaku englanninkielisiin koulutusohjelmiin kahdesti vuodessa.
Myös englanninkielisiin koulutuksiin haetaan Opintopolussa. Englanninkieliset tutkinto-ohjelmat ovat kansainvälisiä, ja suurin osa opiskelijoista tulee ulkomailta. Opinnot edellyttävät hyvää englannin kielen taitoa. Haut sulkeutuvat viimeisenä hakupäivänä klo 15.
Tutkintoon johtavat koulutukset toteutetaan joko päivätoteutuksena, monimuotona tai kokonaan verkkototeutuksena. Koulutuksiin voi hakeutua kuka tahansa iästä riippumatta. Mihin tahansa korkeakoulututkintoon hakeutuessa hakijalla tulee olla lakisääteinen ammattikorkeakoulukelpoisuus.
Päiväopiskeluun osallistuminen edellyttää sinulta mahdollisuutta olla läsnä lähiopetuksessa arkisin päiväsaikaan. Päiväopiskeluun kuuluu lisäksi itsenäistä opiskelua, yksin ja ryhmätyönä tehtäviä projekteja ja oppimistehtäviä sekä verkko-opiskelua. Päivätoteutusten opiskelijavalinnat tehdään todistusvalinnalla sekä AMK-valintakokeen suorituksen perusteella.
Kuvataiteen opiskelijat ovat poikkeus, he eivät osallistu valintakokeeseen, vaan opiskelijavalinta tehdään ennakkotehtävien ja valintakurssin perusteella.
Monimuoto-opiskelu sopii sinulle, joka olet jo työelämässä tai muutoin et voi osallistua perinteiseen kokopäiväiseen opetukseen. Työpaikka ei ole edellytyksenä monimuoto-opinnoille. Monimuotototeutuksissa yhdistetään eri opiskelumuotoja. Usein opintoihin liittyy lähiopetusta, verkko-opiskelua ja itsenäistä opiskelua. Lähiopetus on usein ilta- ja viikonloppupainotteista. Lähiopetuksen ulkopuolella opiskelijat tekevät oppimistehtäviä ja projekteja joko yksin tai ryhmätyönä. Opiskelussa hyödynnetään virtuaalisia oppimisympäristöjä ja nykyaikaista viestintäteknologiaa.
Osa SAMKissa tarjolla olevista monimuotototeutuksista ovat 100 % verkkototeutuksia. Verkkototeutuksessa tutkinnon voi suorittaa kokonaan verkossa. Opintojen aikana ei ole missään vaiheessa tarvetta käydä kampuksella, vaan oppimistehtävät, yksin tai ryhmässä tehdyt projektit tehdään etäyhteyksillä. Opinnot tehdään virtuaalisissa oppimisympäristöissä. Suurin osa opinnoista on aikaan sitoutumatonta ja opiskelijat voivat edistää opintojaan täysin omalla ajallaan.
Monimuotototeutusten (tai verkkototeutusten) opiskelijavalinnat tehdään valintakurssin perusteella. Valintakurssi on SAMKissa AMK-tutkintoon kuuluva 3–5 opintopisteen laajuinen verkko-opintojakso, jonka aihe ilmoitetaan valintakurssin osallistujille. Saat ohjeet valintakurssille kirjautumiseen siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka olet hakemuksellasi ilmoittanut.
Suomenkielisten päivätoteutuksien opiskelijavalinnoissa käytämme todistusvalinnan lisäksi AMK-valintakoetta, joka on ammattikorkeakoulujen yhteistyönä toteutettu digitaalinen valintakoe.
Voit ilmoittautua valintakokeeseen hakuaikana samalla lomakkeella, jolla haet koulutukseen. Valintakoeilmoittautuminen on sitova, eikä koeaikaa tai -paikkaa voi muuttaa hakuajan jälkeen mistään syystä. Jos saavut väärään valintakoetilaisuuteen, et pääse suorittamaan valintakoetta.
Voit valita valintakoepaikaksi minkä tahansa tarjolla olevan valintakoetilaisuuden, jossa on vapaita suorituspaikkoja. Paikkavalintasi ei vaikuta hakutoiveidesi järjestykseen. Valintakoepaikaksi voit valita myös suorituspaikkoja tarjoavan ammattikorkeakoulun, johon et ole hakenut, mutta joka on esimerkiksi lähellä asuinpaikkaasi. Jokainen ammattikorkeakoulu tarjoaa tietyn määrän suorituspaikkoja. Valintakoetilaisuuksien paikat täyttyvät ilmoittautumisjärjestyksessä. Kun paikat yksittäisessä valintakoetilaisuudessa täyttyvät, vaihtoehto sulkeutuu ja sinun on valittava jokin toinen vaihtoehto.
Jos olet saanut paikan todistusvalinnassa, sinun ei tarvitse osallistua AMK-valintakokeeseen. Osallistumatta jättämisestä ei tarvitse ilmoittaa, vaan voit vain jättää saapumatta koetilaisuuteen.
Mukanasi tulee olla SAMKin valintakoetilaisuuteen saapuessa:
Voit lisäksi ottaa valintakokeeseen mukaan langallisen hiiren, välttämättömät lääkkeet, korvatulpat sekä vesipullon ja pienet eväät. Langattomia verkkoyhteyksiä hyödyntäviä laitteita kuten älykelloja ei saa käyttää valintakokeessa.
Jos tarvitset vamman, sairauden, lukivaikeuden tai jonkin muun erityisen syyn vuoksi yksilöllisiä järjestelyjä valintakokeessa, sinun tulee täyttää kirjallinen yksilöllisiä järjestelyjä koskeva hakemus. Yksilöllisiä järjestelyitä valintakokeessa voivat olla esimerkiksi lisäaika, lupa avustajaan tai tekniseen apuvälineeseen koetilassa, rauhallinen koetila, erillinen näyttö tai muu erityisjärjestely. Yksilöllisten järjestelyiden hakemus jätetään siihen ammattikorkeakouluun, jonne olet ilmoittautunut tekemään valintakokeen.
Hakemukseen tulee liittää kopiot todistuksista, joihin vetoat (esimerkiksi lääkärintodistus tai muu vastaava lausunto vamman tai sairauden laadusta tai todistus lukihäiriöstä tai oppimisvaikeudesta). Lukihäiriön vuoksi esimerkiksi lisäaikaa anovan tulee liittää hakemukseensa koulutuksen saaneen erityisopettajan, asiaan perehtyneen psykologin, puheterapeutin tai erikoislääkärin lausunto. Lausunnosta tulee käydä ilmi, että lukihäiriösi vuoksi tarvitset yksilöllisiä järjestelyitä kokeen suorittamiseen. Korkeakoulu voi hyväksyä ylioppilastutkintolautakunnan vastaavan päätöksen, jos siitä ilmenee myönnetyt yksilölliset järjestelyt.
Lausuntojen voimassaoloaika katsotaan tapauskohtaisesti riippuen vamman, sairauden tai oppimisvaikeuden pysyvyydestä. Lukihäiriön osalta otetaan huomioon lausunnot, jotka ovat hankittu 16-vuotiaana tai sen jälkeen. Älä lähetä alkuperäisiä todistuksia ammattikorkeakouluun, vaan liitä todistuskopiot hakemuksesi liitteeksi. Varaudu siihen, että joudut esittämään alkuperäiset todistukset opintojen alkaessa, jos tulet hyväksytyksi koulutukseen. Terveyttäsi koskevat tiedot ovat salassa pidettäviä (JulkL 24 §).
HUOM! Tallenna korkeakoulujen yhteishaun hakemuksesi Opintopolussa ennen yksilöllisten järjestelyjen hakemuksen täyttämistä. Käsittelemme vain niiden hakijoiden yksilöllisten järjestelyiden hakemukset, jotka ovat ilmoittautuneet SAMKin järjestämiin AMK-valintakokeen koetilaisuuksiin.
Yksilöllisten järjestelyjen hakemus on lähetettävä liitteineen viimeistään keskiviikkona 18.9.2024 klo 15.00.
Jos haluat arvioida muiden hakijoiden määrää tietyssä tutkinto-ohjelmassa, voit käydä katsomassa hakijamääriä aiemmilta vuosilta Opetushallituksen tilastopalvelu Vipusessa. Sieltä löydät hakijoiden ja paikan vastaanottaneiden määrät hakukohteittain. Eniten hakijoita on kokonaan verkossa suoritettaviin tutkinto-ohjelmiin.
Voit ottaa vastaan vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan saman lukukauden (1.8.–31.12. tai 1.1.–31.7.) aikana alkavasta koulutuksesta.
Yhden korkeakoulupaikan sääntö koskee sekä yhteishauissa, erillishauissa että myös yliopistojen jatkotutkintohauissa saatuja opiskelupaikkoja.
Sinulle voidaan tarjota useita opiskelupaikkoja, jos olet hakenut sekä yhteishauissa että erillishauissa. Eri hakujen tuloksia julkaistaan eri aikaan ja hakija voi saada jostain hakutoiveesta tiedon valinnasta, ennen kuin muiden hakutoiveiden tulokset ovat valmiina.
Jos sinulle tarjotaan opiskelupaikkaa sekä yhteishaussa että erillishaussa, sinun täytyy valita, minkä paikan otat vastaan. Paikan vastaanotto on sitova, eikä sitä voi myöhemmin peruuttaa tai muuttaa.
Säännös ei estä sinua ottamasta vastaan useampia korkeakoulututkintoon johtavia opiskelupaikkoja eri lukukausina alkavista koulutuksista.
Opiskelupaikan vastaanottaminen
Korkeakoulut ilmoittavat hyväksymisestä Opintopolussa. Hakemuksella ilmoittamaasi sähköpostiin tulee ilmoitus, kun opiskelupaikka on vastaanotettavissa Oma Opintopolku -palvelussa. Voit ottaa opiskelupaikan vastaan ja ilmoittautua lukuvuodelle kirjautumalla Oma opintopolku -palveluun. Jos et pysty ottamaan paikkaa vastaan ja ilmoittautumaan Opintopolussa, voit tehdä sen lähettämällä sähköpostia osoitteeseen hakijapalvelut@samk.fi.
Jos sinut valitaan opiskelijaksi kevään ensimmäisessä tai toisessa yhteishaussa, opiskelusi alkavat elokuun lopussa. Jos haet syksyn yhteishaussa ja tulet valituksi, opiskelusi alkavat tammikuun alussa. Voit käydä tarkistamassa tarkan opintojen aloituspäivän uusien opiskelijoiden nettisivultamme.
Opiskeluoikeutesi alkaa jo ennen opintojen alkua, 1.8. tai 1.1.
Aiempi osaamisesi voidaan liittää osaksi tutkintoasi. Tämän hankitun osaamisen tunnustaminen kulkee nimellä AHOTointi. Sillä voidaan hyödyntää osaamistasi, jonka olet hankkinut aikaisemmissa opinnoissasi tai nykyisten opintojesi aikana tai muilla tavoin (esim. työkokemuksella). Sinun ei tarvitse siis uudestaan opiskella asioita/taitoja, jotka sinulla on jo hallussa. Ahotointia voit hakea, kun olet aloittanut opintosi SAMKissa.