Sosiaalialan tutkinto-ohjelmasta valmistuvan Lotta Wingstömin opinnäytetyössä tarkastellaan, miten aistitiedon käsittelyn vaikeudet ilmenevät yläkouluikäisten arjessa. Työssä kuvataan, kuinka vaikeudet voivat näkyä esimerkiksi keskittymisvaikeuksina, kuormittumisena tai koulupoissaoloina. Aistikuormitus ei ole vain erityisoppilaiden asia, vaan se voi koskettaa ketä tahansa yläkoulun nuorta. Monien nuorten oireita ei tunnisteta, jolloin haasteet jäävät helposti huomaamatta. Opinnäytetyössä yhdistyvät teoriatieto ja nuorten kanssa työskentelevien ammattilaisten käytännön kokemukset. Tulokset osoittavat, että yläkoulu voi olla monelle nuorelle hyvin kuormittava ympäristö. Muutoksen avaimena on ymmärryksen lisääminen: Kun aistikuormitus tunnistetaan paremmin, voidaan yläkoulun arkea kehittää oikeaan suuntaan.
Pienillä teoilla isoja vaikutuksia yläkoulun arjessa
Opinnäytetyössä hyödynnettiin ryhmähaastatteluja, joissa koottiin nuorten kanssa työskentelevien ammattilaisten kokemuksia ja havaintoja. Menetelmä mahdollisti käytännönläheisten näkökulmien esiin tuomisen ja kehittämisehdotusten muotoilun yläkoulun arjen tarpeisiin. Työssä nostetaan esiin myös käytännön kehittämisehdotuksia, joilla yläkouluympäristöä voidaan tehdä aistiystävällisemmäksi. Näihin kuuluvat muun muassa erilaiset kouluympäristön aistiesteettömyyttä tukevat ratkaisut, yksilölliset tukitoimet ja opettajien tietoisuuden lisääminen aiheesta. Esimerkiksi valaistuksen säätäminen, keskittymistä tukevat apuvälineet ja rauhoittumismahdollisuuksien tarjoaminen ovat pieniä, mutta merkittäviä keinoja vähentää aistikuormitusta. Opinnäytetyö toimii hyvänä johdatuksena aistisäätelyn moninaisuuteen ja tarjoaa keinoja nuorten kanssa työskenteleville ammattilaisille. Pienilläkin muutoksilla voidaan tehdä jo paljon.
Aihe on erityisen ajankohtainen, sillä yläkouluikäisten hyvinvointi ja jaksaminen puhuttavat laajasti. Some, jatkuva ärsyketulva ja murrosiän kuormitus luovat tilanteen, jossa aistikuormitus voi helposti jäädä huomaamatta, mutta sillä voi olla suuri vaikutus nuoren koulunkäyntiin ja arjessa pärjäämiseen.